Честит Ден на книгата!

улица с книги
Източник: Canva.com

На 23 април в Барселона, десетки хиляди хора излизат по улиците за да отбележат един от най-светлите празници –  Sant Jordi, Свети Георги Победоносец (в редица държави, включително и у нас, той се празнува по нов стил – на 6 май). На този ден там не е нужно да отидете в книжарница – книги има навсякъде по улиците и площадите.

Тази каталунска традиция се ражда в началото на 20-ти век, когато Гилдията на книжарите установява тази дата, за да отбележи смъртта на писателите Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Гарсиласо де ла Вега на 23 април. През 1995 г. ЮНЕСКО установява, че тази традиция се е превърнала в глобална и определя 23 април за Международен ден на книгата и авторските права.

Легендата за св. Георги

Каталунската легенда гласи, че преди много години в село Монблан се появил дракон, който опустошил околностите и изял домашните животни на селяните. За да го омилостивят, жителите решили да принасят в жертва на дракона по един човек дневно, избран с жребий. Еден ден дошъл редът на дъщерята на местния владетел. Докато драконът се канел да я погълне, се появил красив рицар, който се изправил срещу звяра. Това бил св. Георги. Той намушкал с копието си дракона, а там където кръвта на чудовището се просмукала в земята, се появили храсти с червени рози. Св. Георги откъснал роза и я подарил на принцесата.

През Средновековието в Барселона се създава фестивал в чест на героизма и любовта, по време на който мъжете подаряват на своите дами червени рози.

След 1923 г. новата традиция повелява, освен роза, да се подарява и книга.

Във връзка с пандемията от ковид-19 от кметството в Барселона обявиха, че тази година празникът ще се празнува със спазване на социална дистанция.

Магазините за книги и цветя ще продават своите продукти на улицата между 21 и 23 април.  В 490 търговски обекта, разпръснати в целия град, ще могат да се купуват книги и рози.

На самия 23 април ще има дузина открити панаири, отново разпределени в целия град и управлявани от гилдиите на книжарите и цветарите. Сред техните 180 сергии ще има и 31 места в които писатели ще подписват свои книги.

Честит празник и продължавайте да четете!